Szombat, 2024-05-18, 11:35 PM Üdvözöllek Vendég

Honlap-menü
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Főoldal » 2015 » Március » 20 » Egész éjszakára elbújt a múzeumban a tuniszi lövöldözést túlélő házaspár
7:55 PM
Egész éjszakára elbújt a múzeumban a tuniszi lövöldözést túlélő házaspár

Azonosították a szerdán a tuniszi Bardo Múzeumnál 23 embert meggyilkoló, majd megölt két támadót, valószínűleg mindketten tunéziai állampolgárságúak, jelentette be a BBC szerint Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök. Egyikük már korábban is a hatóságok látókörében volt, arról ugyanakkor továbbra sincs információjuk, hogy Jaszin Abidi, vagy társa, Hátem Hasnávi kapcsolatban állt volna valamelyik terrorszervezettel.

A hatóságok továbbra is keresik azt a két vagy három másik feltételezett támadót, akik a két megölt fegyveresnek segíthettek. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője először az Iszlám Államot tartotta felelősnek a támadásért, később azonban módosította nyilatkozatát és azt mondta, a támadásért „terrorista csoportok" felelősök. Végül csütörtök délután az Iszlám Államvállalta magára a támadás elkövetését.

A szerdai támadásban nem 17, hanem 20 külföldi turista halt meg, jelentette be Szaid Aidi egészségügyi miniszter. A külföldi áldozatok japán, olasz, kolumbiai, ausztrál, spanyol, francia, lengyel és brit nemzetiségűek. Három tunéziai, köztük egy múzeumi alkalmazott és egy rendőr is az áldozatok között van. Több mint negyvenen megsebesültek.

Az is kiderült, hogy egy spanyol házaspár – a nő négyhónapos terhesen – az egész éjszakát a múzeumban elbújva töltötte, és csak reggel jött elő, írja az AP. A BBC szerint egy múzeumi dolgozó is csak csütörtökön került elő az épületből.

A Bardo Múzeum a tunéziai főváros egyik legfontosabb turisztikai látványossága, a világ egyik legnagyobb római kori mozaikgyűjteményének ad helyet.

Este sok tunéziai tüntetett a támadások ellen, zászlókkal vonultak a múzeumhoz és gyertyát gyújtottak az áldozatokért. „Tunézia szabad, a terrorizmusnak vége" – skandálták. Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök azt mondta, hogy "az ország háborúban áll a terrorizmussal." Azt ígérte, hogy kíméletlenül harcolni fognak a terror ellen, és végül győznek majd.

Más vezetők mellett Ban Kimun ENSZ-főtitkár is elítélte a támadást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este kiadott közös nyilatkozatában együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és az elkövetők bíróság elé állítását szorgalmazta. Szerintük semmilyen terrorista cselekmény nem képes letéríteni Tunéziát a demokrácia útjáról.

Megtekintések száma: 323 | Hozzáadta:: Dögevő | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar
Naptár
«  Március 2015  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Barátaink:
  • PSA
  • M.B.T.A
  • S:M:A:T
  • Paracord
  • Közösségi oldal
    Belépés
    Copyright MyCorp © 2024