Szombat, 2024-05-18, 10:43 PM Üdvözöllek Vendég

Honlap-menü
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Főoldal » 2014 » Augusztus » 1 » Body Armor
5:18 PM
Body Armor

Különleges egységek védőmellényei​

A laikus számára a testpáncél vagy a lövedékálló mellény kifejezés legtöbbször egy csoda felszerelés, amiről a lövedékek lepattannak, sőt néha még szikráznak is. A viselőjét a lövésektől megvédi és a lepattanó „golyók” után boldogan sétál tovább. Hát ez ebben a formában nem igaz!

A lövedékálló mellény kifejezés egybeolvadt a Kevlar fogalmával. A 60-as évek közepén fejlesztette ki a DuPont cég az aromás poliamid (Aramid) szálat, amit Kevlar néven dobott piacra. Nem sokkal később egy másik gyártó is előrukkolt saját Aramid szálával Twaron néven. A technológia fejlődésével megjelentek polietilén alapú szálak pl: SPECTRA, a Dyneema. Ezek a szálak eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek az Aramid szálakkal szemben. A kétféle alapanyag pozitív tulajdonságai ötvözésének érdekében gyakran mindkét alapanyagot felhasználják a megfelelő szövet előállításának során. Az Aramid vagy PE szálakból szőtt alapanyagból készült mellény betétek (lágy panelek) nagyban növelik a katonák vagy a rendvédelemben dolgozók túlélési esélyeit fegyveres vagy robbantásos támadások elhárításakor. De ez a szövet sem mindenható, különböző védelmi fokozatokba csoportosítják a mellénybetéteket, amit az USA-ban az NIJ. (National Institute of Justice) szabvány rendszerez, ballisztikai védőképességük szerint. Ez a szabvány szinte minden országban irányadó, de léteznek különböző nemzeti szabványok, amik részben eltérnek az NIJ.-től, ezeket rendszerint katonai felhasználású eszközök beszerzésénél kérik. Ezekben a szabványokban nem csak az adott lövedék áthatoló képességét, hanem többek között a már becsapódott és megállított lövedék, trauma mélységét is vizsgálják. A trauma-hatásnak köszönhetően csonttörés, belső vérzés, sőt szívtájéki becsapódás esetén, előfordulhat szívleállás, ennek megakadályozására alkalmaznak kisméretű trauma lapokat, melyeket opcionálisan lehet kérni a megfelelő zsebbel ellátott mellényekbe. A mellényekben az alapvédelmet a lágy panel biztosítja ezek NIJ.I-től NIJ.III/A védelmi fokozatig terjednek. Nagyobb kaliberű puska lövedékek elleni védelmet kemény, úgynevezett kerámia betétekkel lehet elérni, ezek anyaga általában kompozit anyagok, amelyekben Aramid szálakat, nagy szilárdságú polietilén (HPPE) szálakat alkalmaznak szálerősítő anyagként. A kemény réteg meghatározott méretekben ballisztikai kerámiából alumínium-oxid, szilíciumkarbid vagy bórkarbidból készül. Védelmi fokozatuk általában NIJ.III-tól NIJ.IV+ ig terjednek. A modern külső viselésű lövedékálló mellényeknél már nem csak a ballisztikai védőképesség az egyetlen bírálati szempont. A rengeteg gyártó terméke közül egy ésszerű szabályrendszer alapján ki lehet választani az adott feladathoz legalkalmasabb védőmellényt.

1. A védőpanel típusa:

A ballisztikai védőpanel kiválasztása esetén nagyon fontos az alkalmazási terület. A komolyabb gyártók többféle lágy betétet ajánlanak, ezek eltérhetnek pl. a fonalfinomságban, az alapanyag típusában, a kötési eljárás fajtájában, stb. Más tulajdonságú betét kell válságövezeti munkára, ahol nagy esély van robbantásos támadásra, ezáltal a repesz elleni védelmet kell hangsúlyozni, és a lövedékek elleni védelmet inkább a kemény panelekre bízzuk, már csak az előforduló kaliberek tudatában is. És más védelem szükséges egy SWAT egység számára, ahol jellemzőbb a pisztolykaliber és a jelentősebb trauma-hatás. Ez befolyásolhatja egyazon NIJ kategórián belül a védőpanel vastagságát és súlyát. Nem mindig a legkönnyebb és legvékonyabb a legjobb!

2. A hordozóhuzat moduláris felépítése:

Ha már tudjuk a védőpanel fajtáját, jöhet a hordozó huzat. A legtöbb taktikai feladatra szánt mellény moduláris felépítésű, vagyis az alap mellényt, ami a „torzót” takarja, felszerelhetjük nyak, gége, bicepsz és ágyékvédővel. Ezek általában könnyen le és felszerelhetőek az adott feladat igényeinek megfelelően. Azt ne felejtsük el, hogy a mellények jelentős súlytöbbletet is okozhatnak, főleg a kemény panelek alkalmazásakor, illetve a kiegészítő modulok a mozgást nagymértékben befolyásolhatják, így a gyorsaság és mozgékonyság lehetőségét kell mérlegelni a minél nagyobb védett felület alkalmazásával.

A BLACKHAWK STRIKE CUTAWAY mellénynél is a moduláris felépítés már alapkövetelmény

3. Komfort és használhatóság:

Az új fejlesztésű hordozóhuzatok belső részén légáteresztő „AIR-MESH” betét található, mely nagymértékben elősegíti a szellőzést és a testnedvek elpárolgását, így a komfortérzet jelentősen javítható, akár több órás viselet közben is. A mellények ergonómiája nem csak a kényelmes viseletet, hanem a súlytöbblet megfelelő eloszlását is magában foglalja. Elsősorban katonai felhasználás esetén, ahol kerámia panelekkel kiegészített mellényeket, akár 24órán keresztül is viselnek, gyakran előfordul, hogy egy-két misszió után gerincsérv jelentkezik. Ennek kiküszöbölésére ad lehetőséget a mellény megfelelő kiválasztása, illetve a felkészítés folyamán az erőnléti képzéseknél a gerincoszlop melletti izmok szakszerű fejlesztése (gerinctorna).
Az alap mellénynek nem szabad akadályozni a karok és a fej mozgását, valamint lehetővé kell tenni a vállfegyverek megfelelő betámasztását. Ennek érdekében a mellény vállrészét úgy kell kialakítani, hogy a ballisztikai védelem a lehető legnagyobb legyen, de képességeinket minél kevésbé befolyásolja. Lehetővé kell tenni, hogy a mellény felvétele segítség nélkül megtörténhessen, az első és hátsó rész átfedései megfelelőek legyenek önálló felvétel estén is.

Oldalt záródó mellények esetén kötöttebb izomzatú, vagy testesebb felhasználók ellentétes oldali kézzel nehezen férnek hozzá a mellény záró füléhez, így a panelek megfelelő fedése csak segítséggel oldható meg.

Elől záródó mellényeknél nem befolyásolják a testi adottságok a mellény megfelelő felvételét.

4. Gyors leoldási képesség:

A mellény viselőjét nem csak a lövések vagy a robbantások fenyegetik, hanem bevetés közben érheti baleset, akadhat fenn valamin, dobhatnak rá molotov koktélt, vagy vízbe is eshet. Ez a képesség életmentő lehet, mivel a mellény felszereléssel, panelekkel együtt jelentős súlyt képvisel minél gyorsabb leoldása lehetséges legyen egy kézzel, akár sérülten is. Égő tárgy esetén is az első védőrétegünk a mellényünk, annak gyors eltávolítása csökkentheti az égési sérülések mértékét, illetve meggátolhatja a tűz továbbterjedését. Fontos szempont még, hogy sérülés esetén a mellény gyorsan eltávolítható legyen a sérült felesleges mozgatása nélkül. A gyors leoldó képességgel rendelkező mellényeknél figyelni kell arra, hogy a bicepszvédő, vagy a nyakvédő alkalmazása esetén is ez a funkciója megmaradjon, az alkalmazott kiegészítő ne rögzítse a testhez sem az első, sem a hátsó panelt.

A gyors leoldási képesség életet menthet.

5. Védőmellény, mint taktikai mellény:

Az előző generációs védőmellények a felszerelés tárolására nem voltak alkalmasak, azokra külön taktikai mellényt kellett venni. Az új mellények már rendelkeznek MOLLE, STRIKE, stb. rendszerekkel, melyek lehetővé teszik az adott feladat és a személy adottságaihoz igazítani a mellény tároló rekeszeinek elhelyezését, legyen szó fegyverről, tartaléktárról, vagy éppen behatoló eszközről.

A PROTECH FAV MKII mellény is alkalmazza a MOLLE rendszert.

6. Költségek:

Ebben a néhány pontban felvázolt rendszer alapján ki lehet választani az adott egység számára megfelelő mellényt. Az ár-érték arányt befolyásolja a védőpanel szavatossági ideje, erre az NIJ. szabvány alapján az amerikai gyártók még mindig 5 évet adnak, de az európai gyártóknál már 10 év sem ritka. Ez köszönhető a technológia fejlődésének és az alkalmazott anyagok kevésbé érzékenyek a párára, vagy az egyéb külső behatásokra, mint 10 évvel ezelőtt. Valamint vélhetően az USA-ban erősebb a haditechnikai lobbi és senkinek nem érdeke ezen felszerelésekből származó bevételek csökkentése.
Egy minden kritériumnak megfelelő mellényt III/A panellel, nyak, gége, bicepsz és ágyékvédővel nettó 400.000,-Ft-ból össze lehet rakni, bár mostanság közbeszerezve 700.000-800.000,-Ft-os mellényekről is lehet hallani. Persze máshol ezek is csak 400.000-500.000,-Ft, és ebben még a kerámia betétek benne sincsenek, azok darabja NIJ.IV fokozattal 25x30cm-es 70.000-80.000,-Ft-tól indul..

A POINTBLANK Dragon Fire típusa is a töredékébe kerül a tengerentúlon, mint hazánkban

Vélhetően a következő generációs fejlesztések a „Dragon Skin”-hez hasonló megoldások lesznek, de ezek még nem elterjedtek. A technológia rohamos fejlődésével újabb és újabb anyagok és megoldások jelennek meg, de a csodára még egy darabig várni kell.

Megtekintések száma: 390 | Hozzáadta:: Dögevő | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 0
avatar
Naptár
«  Augusztus 2014  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Barátaink:
  • PSA
  • M.B.T.A
  • S:M:A:T
  • Paracord
  • Közösségi oldal
    Belépés
    Copyright MyCorp © 2024